Adózás Ausztriában

adózásMindenkinek, aki Ausztriában dolgozik vagy vállalalkozói tevékenységet folytat, egy idő után szembesülnie kell az osztrák adózási rendszer sajátosságaival.

Aki alkalmazottként (Arbeiter vagy Angestellte – gyakorlatban nincs különbség a kettő között) vagy egyéni vállalkozóként tevékenykedik, a jövedelemadó törvény (Einkommensteuergesetz) szabályai érvényesek. Ausztriában – a magyarral ellentétben – egy többsávos adórendszer van érvényben. Az osztrák személyi jövedelemadó a következő sávokat tartalmazza:

Fontos tudni, hogy az elsö 11 ezer Euro mindenki számára adómentes, illetve az 11 és 18 ezer euró között mindenki 25 % adót fizet fizet, és igy tovább, tehát az effektiv adó mértéke nem egy egyszű szorzással számolható ki. Ha valaki például bruttó 40 ezer eurót keres, akkor az elsö 11 ezer euró adómentes, a következő 7 ezer euróra 25 %, a következő 13 ezer euróra 35% és csak a 31 ezer euró fölötti részre 42 % adó fizetendö. Szintén fontos tudni, hogy a családi állapot is hatással van az adófizetési kötelezettségre, létezik kedvezmény egyedül nevelő személyek számára ( Alleinerzieherabsetzbetrag), egyedül kereső családosok számára (Alleinverdienerabsetzbetrag), illetve a nagycsaládosok(Mehrkinduschlag), és azok, akik gyermekei egy másik országban élnek( Unterhatsabsetzbetrag), is részesülnek adókedvezményben. Ezen kedvezmények viszont nem járnak autómatikusan, egy érvényesen kitöltött adóbevallás (Arbeitnehmerveranlagung) feltétel.

További sajátosság, hogy nem csak vállalkozóként, hanem magányszemélyként is elszámolhatóak kizonyos kiadások. A továbbtanulási (Weiterbildung) és átképzési (Umschulung) kiadások mellet például bizonyos esetekben a munkába járás saját járművel (Pendlerpauschale) és bizonyos munkával és képzéssel kapcsolatos kiadások(Werbekosten) is csökkenthetik az adóalapot, és a kiadások egy része a tárgyév után adójóváiráshoz vezethetnek, amit egy összegben vagy havonta, adókedvezmény formájában folyósítanak (Freibetragbescheid).

Egyéni vagy társas vállalkozóként (Einzelunternehmer ill. Personengesellschaft) szintén a fenti táblázat érvényes. A vállalkozásból származó jövedelem adóztatása ezzel a rendszerrel történik. A részvénytársaságok (Aktiengesellschaft) és egyéb cégek (például KFT – GmbH) adóztatása a magyar rendszerhez hasonlóan történik. A társaságok bevételek 25 % társasági adó (Körperschaftsteuer) alá esnek. A társaságokból származó jutalék pedig 27 %-os nyereségi adóval (Kapitalertragsteuer) vannak megadóztatva. Fontos tudni, hogy Ausztriában a társasági számlázáshoz nem csak adószámra, hanem ugynevezett cég azonosító számmal (Unternehmensidentifikaitonsnummer – UID-Nummer) kell rendelkezni, amit a cég megalapítása után az adóhivatalnál (Finanzamt) külön kell megigényelni. 

tamogatoink