Bemutatkozik a salzburgi magyar Brumi Ovi Salzburg

brumi oviA salzburgi magyar óvodai foglalkozás 2018 őszén indult – akkor még csak 4-6 kisgyerekkel. Büszkék vagyunk arra, hogy idén már rendszeresen 10-12 kisgyermek látogatja a Brumi Ovit! A foglakozások hetente, szerda délután egy óra hosszat tartanak és mert sok különféle programot szeretünk megvalósítani, így minden perc alaposan átgondolt és megtervezett.

A pedagógiai alapelveket egy óvodapedagógus, a zenei, tánc és kreatív részeket pedig egy előadóművész, zenész kolléganő együttes és összehangolt munkája garantálja.
A találkozók alkalmával igyekszünk sokat játszani, mindig van idő 1-2 új ének megtanulására is – ezt megkönnyítendő vezettük be idén a dalosfüzetet – amibe a szülők ragasztják be az előre kinyomtatott dalszövegeket, ezzel őket is be tudjuk vonni az együtténeklés élményébe. A foglalkozások tematikája szorosan követi az évszakok, a nemzeti ünnepek és a jeles napok váltakozását. Mindig szánunk időt egy kézműves foglalkozásra is – itt nagy segítségünkre vannak a jelenlévő szülők, többnyire Èdesanyák – akik, ahogy a gyakorlat mutatja – maguk is szívesen járnak a magyar Brumi Oviba. Ùjra és újra gyakoroljuk a magyar néptánc alaplépéseit is, egyszerű koreográfiákat tanítunk a kicsiknek.

Hogy miért javasoljuk a magyar óvodai foglalkozások látogatását?
Pszichológiai és pedagógiai kutatások azt bizonyítják, hogy egy szülő kizárólag a saját anyanyelvén tudja autentikusan nevelni a gyermekét. A többnyelvű környezetben felnövő kisgyermek számára nélkülözhetetlen, hogy legyen egy biztos alaptudása a saját anyanyelvén – csak erre építve tud második, harmadik nyelvet elsajátítani. A foglakozásokat úgy tervezzük, hogy legyen idő a felmerülő idegen, vagy újszerű szavak kiemelésére, megmagyarázására, a fogalmak körülírására. Gyakoroljuk a köszönés, bemutatkozás formáit is.
Èrdemes azt is megemlíteni, mekkora örömforrás a kicsik számára, hogy az otthon, csak a családon belül használt „titkos nyelv“-en tudnak más gyerekekkel, felnőttekkel kapcsolatba lépni.
Büszkék vagyunk még arra is, hogy a fejlesztő pedagógiai munkánk 2020-tól szakértő pszichológussal lesz megtámogatva! 

Az óvodai foglalkozások szerdánként, 15.45 órától 16.45-ig tartanak.
Helyszín: St Erhard plébánia közösségi terme: Nonntaler Hauptstraße 12. Az Ottiliensaal csengőt kell nyomni.
Közlekedés: Az 5-ös O-busszal, illetve parkolóhely a CONTIPARK Petersbrunnhof kültéri parkolója (òránként 1 €)
Taskovics Judit és Mühlmann Zsuzsi
előadóművész tanító, òvodapedagógus

tamogatoink