Gyermekfelügyelet Tagesmutter-nél Családi napköziben

tez logoA cikk írója Mühlmann Zsuzsi - 15 éve Tagesmutterként tevékenykedik Salzburgban - aki összefoglalja nekünk a hivatalos tages rendszerrel kapcsolatban milyen tudnivalóik vannak a szülőknek, mire érdemes figyelni. 

Gyermekfelügyelet Tagesmutter-nél (Családi napköziben)

Kedves Salzburgban, illetve a környékén élö kisgyerekes (vagy gyermeket váró) magyarok!
Szeretnék röviden bemutatkozni: Mühlmann Zsuzsi vagyok, 15 éve Tagesmutter, a TEZ (Tageseltern Zentrum) alkalmazottja.
Szeretném röviden leírni, hogy ki egy Tagesmutter (TM), illetve ki nem. Ez sok felmerülö kérdésnél segíthet, hogy mindenki megtalálja a neki megfelelö gyermekfelügyeletet.

A Tagesmutter alkalmazott. A TEZ nevü egyesület alkalmazottja, tölük kapja a fizetését és szerzödés nélkül nem vállalhat gyerekfelügyeletet, hiszen akkor a gyermek nem lenne nála biztosítva. (Ausztriában pénzért amúgy sem szabad foglalkozásszerüen (feketén - fizetésért) gyerekfelügyeletet vállalni.) A TM fix idöpontban dolgozik, a saját otthonában, kizárólag szerzödéssel és NEM Babysitter.

A TEZ honlapján nem fog senki elérehtö TM-t találni, mert minket az iroda, a szülö felkérésére közvetít ki. Tehát, aki TM-t keres, hívja fel az irodát (0662 871750) és nekik mondja el, hogy
-Mekkora a gyermek
- Heti hány órás felügyeletre lenne szükségük
- Hol laknak / Hol dolgozak (erre azért van szükség, hogy minnél kevesebbet kelljen utaztatni a kicsiket)
A híreszteléssel ellentétben, az Édesanyának NEM kell dolgoznia, hogy a gyermek Tagesmutterhez járhasson és Németországban élö családok gyerekeit is lehet Ausztriába hordani TM-hez. A gyermek életkora 6 hónapostól 16 évesig lehet.
Az irodában el fogják mondani, mekkora esély van rá, hogy szabad TM-t találnak, és ugyan kb. 160-an vagyunk Salzburg tartományban, sajnos sokszor nem sikerül kiközvetíteni a kicsiket. Ezért azt javaslom, minnél hamarabb kezdjék el a keresést!

A Tagesmutterek különbözö ritmusban dolgoznak, vannak, akik csak délelöttönként, vannak akik kora reggeltöl, késö estig és vannak ugyan nem sokan, akik hétvégén, söt éjszakára is vállalnak gyerekfelügyeletet. Ez azoknak a szülöknek fontos, akik pl. a vendéglátásban vagy az egészségügyben dolgoznak.
A fizetendö árat nem a TM határozza meg, hanem a család összjövedelme alapján az iroda számolja ki.
2019 öszén négy magyar Tagesmutter dolgozik Salzburg megye területén:
Domoszlai Anita, Rostás Krisztina, Szóládi Viktória és jómagam.

Aki szeretne Tagsemutterként dolgozni, erre is van lehetöség, az irodánk folyamatosan keres új kollégákat. Feltétel: jó német nyelvtudás, megfelelö méretü lakás, az alkalmasságot két elbeszélgetés alapján döntik el. A képzés ingyenes, kb. egy évig tart (334 óra) A gyermekfelügyelelet már a képzés alatt el lehet kezdeni.


További információk német nyelven: https://www.tez.at/

 

tamogatoink